Praktika

Sok szeretettel ajánlom mindenkinek a Praktika újság januári számát!

...és, hogy miért is?

Varrjunk rongybabát!

Egy babát, amelynek minden porcikája természetes alapanyagú, nagy örömmel szorít magához minden kisgyerek, főleg akkor, ha karakterében még magára is ismerhet. Steiner Melinda segített fellebbenteni a fátylat a Waldorf nevelési módszer alapján készített babák titkáról.


Azoknak is jó szívvel ajánljuk ezeket a babákat, akik a hagyományos nevelést részesítik előnyben, hiszen puhasága, formája és bája miatt minden lurkó azonnal megkedveli. A Waldorf-babát kifejezetten úgy tervezték, hogy a kisgyerek saját magára ismerhessen benne. Ennek szellemében alakult ki a testalkata: a fej egynegyede a testnek, és a szemek a fejforma közepén helyezkednek el. Elkészítéséhez csak természetes alapanyagokat használnak: pamutot, gyapjút. A babák testéhez és fejéhez speciális babatest-anyagot érdemes választani, mert ezek tartása és rugalmassága sokkal inkább bírja a sokéves használatot, mint az egyszerű pamutdzsörzé. A baba jó tartása és rugalmassága miatt könnyen öltöztethető, így a későbbiekben készülő babaruhák is meglepetésként szolgálhatnak. A nagyobb gyerekek pedig már maguk is varrhatnak különféle öltözékeket a babájuknak, annál is inkább, mert egy gondosan megvarrt figura sok éven keresztül hű társa lesz csemetéinknek.
A babák arca első pillantásra talán kidolgozatlannak tűnik, de ennek megvan az oka. A Waldorf-elmélet szerint a kisgyerek a babájában önmagát látja, saját érzelmeit vetíti ki rá, ezért határtalan fantáziájával könnyen képzel örömet vagy éppen bánatot az egyszerű arcvonások mögé. A magazinban lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan készül a Waldorf baba, természetesen szabásmintát is mellékelünk hozzá. A fontos tudnivalókat is részletesen leírjuk, például a test megformázásának, kitömésének fortélyait, amikkel biztosan tökéletes babát alkothatunk. Kitérünk a frizurák sokféleségére is, amitől egyedi karaktere lesz. A mellékletben megadott szabásminták segítségével 40 cm magas babákat, illetve rájuk illő ruhákat varrhatunk.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jujj, megjelent az új Praktika? Szuper, alig várom, hogy megvehessem! :D

Névtelen írta...

Közben megvarrtam a manót a szabásmintád alapján, a blogomon meg tudod nézni. Jó lett, de azt hiszem, ki kell próbálnom még néhány mintát, variációt, míg rátalálok a saját manómra.