Babák tisztítása

  • A gyapjú nagyfokú öntisztulásra képes, ezért csak akkor vegyük fontolóra a tisztítást, ha a babát baleset éri.
  • Ha a babával rendszeresen játszanak, nem támadja meg a moly. Lanolin-tartalma miatt az atkák messzire elkerülik a gyapjút (antiallergén hatású). Mindenképp meg kell akadályozni, hogy a baba hosszú ideig megbolygatás nélkül szabad levegőnlegyen. Ha évekre eltesszük (esetleg a következő gyermeknek), mindenképp alaposan zárjuk fóliába, és levendulát vagy levendulaolajjal átitatott zsebkendőt is tegyünk mellé. Ez biztos módja a védekezésnek. Ha megtörténik a baj, 2-3 napos fagyasztóban való tárolás elveszi a molyok kedvét a lakmározástól.
  • Ha bekoszolódik a baba, először próbáljuk nedves pamut anyaggal tisztára törölni. Ne dörzsöljük erősen, akkor kibolyhosodik! A frottír anyagot ugyanezen okból mellőzzük tisztításkor! Ha a tiszta víz nem elég, szappanozzuk be a pamut törlőanyagot. Ha ez sem segít, akkor csavarjuk törölközőbe, leszorított hajjal és mossuk 30C-on gyapjú programmal. Nem szabad centrifugálni, sem kézzel nyomkodni. A gyapjú nemezesedni kezd, ha nedvesen nyomkodják. Inkább szellős, napos helyen szárítsuk! Ez akár napokig is eltarthat.
  • A kisruhákat a szokásos módon lehet mosni. A varrásuk előtt az anyagokat beavatom, ezér tnem fogják engedni a színüket, és nem mennek össze.

Nincsenek megjegyzések: